معرفی آلومینیوم
امروزه در صنعت آلومینیوم لوله آلومیمینیوم وآلیاژ های آلومینیومی دومین فلز پرکاربرد بعد از فولاد است تنوع زیاد در آلیاژهای مختلف (بیش تر از 200 نوع آلیاژ صنعتی مختلف همچنین تعداد زیادی آلیاژ آزمایشگاهی) عملا تمامی نیازهای های مختلف صنایع را برطرف میکنند .
این فلز به همراه آلیاژهای خود بسیار کاربردی بوده به حدی که صنایعی مختلفی مانند کشتی سازی، هواپیماسازی و … رونق خود را مدیون این فلز هستند.در این وبلاگ قست داریم به صورت تخصصی به خواص و آلیاژ های آلومینیوم بپردازیم.


مقدمه و معرفی آلومینیوم
اصلی ترین دلایل محبوب بودن فلز در صنایع متفاوت استحکام بالا ، چگالی نسبتاً پایین (سبک بودن وزن نسبت به حجم )، مقاومت بالای در برابر خوردگی ، اکسید شدن( زنگ زدگی) دانست. قابل بازیافت و دوستدار محیط زیست بودن .
از دیگر ویژگی های این فلز است به علت شرایط بحرانی و قوانین محیط زیستی و آلایندگی های فرایندهای فلزات مخصوصا فولاد، آلومینیوم فلزی محبوب در کشورهای توسعه یافته تبدیل شده است. این فلزی بسیار نرم بوده به همین خاطر خاصیت چکش خاری (شکل پذیری) خوبی دارد، میتوان از روش های شکل دهی مختلفی مثل اکسترود،نورد، فورج و … برای تولید استفاده کرد. از کاربرد های آلومینیم میتوان به صنایع ساختمانی، هوافضا، دریایی ، حمل و نقل(خودروسازی)،صنایع مخابرات، صنایع برق اشاره کرد.
آلومینیوم فلزی بسیار مهم در صنایع است و دلیل اهمیت آن جرم سبک و مقاومت آن در برابر زنگ زدگی است. این فلز قابل بازیافت بوده و مدت زیادی بدون خوردگی کار میکند. این فلز نرم، چکش پذیری بوده است.
.
آلیاژهای آلومینیوم
تقریبا ۹۶ درصد ترکیب شیمیایی آلیاژهای آلومینیوم فلز آلومینیوم بوده، برای بهتر کردن خواص مختلف مثل استحکام، خوردگی و شکل پذیری با عناصری مثل سیلیسیم، منیزیم، منگنز ، روی ترکیب می شود. بنابراین این آلیاژ ها علاوه بر عناصر اصلی دارای چندین عناصر فرعی نیز هستند. انواع آلیاژ های مختلف آلومینیوم نام، مشخصه فیزیکی و شیمیایی خاصی دارند.
روش تولید آلومینیوم خام
این فلز فراوانترین فلز در پوسته زمین است اما غالبا، ترکیب با عناصر دیگری مانندسیلیسیم، آهن، اکسیژن یافت می شود.
بوکسیتیا همان اکسید آلومینیوم آبدار ، اساسیترین سنگ معدنی که برای تولید این فلز استفاده می شود است.
ابتدا اکسید آلومینیوم (آلومینا) خالص با کمک فرآیند بایر، از بوکسیت استخراج میشود. اکسید استخراجی، سپس در فرآیند هال و در مجاورت با یک حمام مذاب کریولیت به کمک آند و کاتد کربنی، احیا میشود و به صورت مذاب آلومینیوم در کف کوره الکترولیت قرار میگیرد.
تولید آلیاژهای آلومینیوم
پس از اینکه آلومینیوم خام با خلوص بالا تولید شد، حال میتوان با اضافه کردن عناصر آلیاژی مناسب، آلیاژهای آلومینیوم را در انواع مختلف تولید کرد. شمش آلومینیوم خام در کوره های مخصوصی مجدد ذوب میشود و عناصر مختلف آلیاژی به صورت آمیژان و با درصد وزنی مشخص به مذاب اضافه میشوند و پس از سرباره سازی و جدایش ناخالصیها، آلیاژ آلومینیوم مورد نظر تولید و آماده استفاده است.
طبقه بندی آلیاژهای آلومینیوم
با توجه به خواص این مواد، آلیاژهای الومینیوم را میتوان به دو دسته اصلی کار شده (wrought) و ریختگی (cast) تقسیم بندی کرد.
روش اکستروژن
رایج ترین روش تولید این فلز در میان صنعتگران اکستروژن می باشد. ماده اولیه این فلز بلیت آلومینیومی است که در روش اکستروژن این ماده اولیه را با فشار بالا و درجه حرارت مناسب از بین قالب های مخصوی عبور می دهند که اینکار موجب تغییر شکل این ماده می شود و به اشکال مورد نیاز در می آید. طی این فرآیند ماده اولیه تغییر شکل می دهد و به اشکالی همچون پروفیل آلومینیوم و یا دیگر محصولات آلومینیومی در می آید.
قیمت آلومینیوم ها براساس قیمت ماده اولیه آن ها تعیین می گردد که بلیت می باشد. بلیت ها به دو صورت در دسترس قرار دارند. بلیت هایی که خالص هستند و یا بلیت هایی که بصورت دست دوم یافت می شوند.
همانطور که مشخص است استفاده از بلیت های خالص موجب افزایش قیمت محصول نهایی می گردد. در این روش آلیاژ بندی بلیت ها بسیار مهندسی و دقیق صورت می گیرد. روش دوم استفاده از بلیت های ضایعاتی می باشد که که این بلیت ها طی فرآیندی تحت حرارت قرار می گیرند و به شکل های متفاوت در می آیند در این روش برخلاف روش بالا، آلیاژ بندی دقیق نمی باشد.


لوله آلومینیوم چیست
لوله آلومینیوم یکی از فراورده های آلومینیوم است که در سوخت رسانی ، انتقال روغن درموتور ، درواحدهای صنایع شیمیایی ، درمحیط کارخانه گازهایی مثل آلروآمونیاک یا انیدریدسولفورو ورساندن هوای خشک به دستگاه های ابزار دقیق استفاده می شود.
لوله آلومینیوم با توجه به کاربرد یا مصارف در صنایع مختلف در ضخامت ، سایز و آلیاژهای متفاوت تولید و عرضه می شود.
در انتخاب هر کدام از موارد فوق اعم از ر ضخامت ، سایز و آلیاژهای آلومینیومی ، توجه به کاربرد ، کارکرد مقطع از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.
کاربرد لوله آلومینیوم
لوله آلومینیوم برای سوخت رسانی ، انتقال روغن درواحدهای صنایع شیمیایی ، در کارخانه گازهایی مانند آلروآمونیاک یا انیدریدسولفورو یا رساندن هوا خشک به دستگاهابز ها
کاربرد دارد.
لوله آلومینیوم بر حسب کاربرد و مصارف آن در صنایع مختلف در ضخامت ، سایز، آلیاژها متفاوت عرضه میگردند.
در انتخاب هر یک از موارد فوق اعم از ضخامت ، سایز و آلیاژ ، توجه به کارکرد و کاربری مقطع از اهمیت زیادی برخوردار است چراکه هر یک بر عملکرد تاثیر خواهد داشت.
انواع لوله آلومینیوم
انواع لوله آلومینیومی را با توجه به استاندارد ساخت ،ضخامت ، جنس، سایز ،انتها و طول لوله دسته بندی می کنند.
در کل لوله ها به دو دسته بدون درز و درزدار تقسیم می شوند.
لوله های بدون درز
لوله های بدون درز از پروفیل تو پری که داخل آن خالی شده است ساخته می شود.
لوله های درز دار را بوسیله جوش از طول یا به صورت چرخشی ساخته می شوند.
بیشتر مصرف کنندگان لوله های بدون درز را انتخاب می کنند زیرا از هیچ جوشی در آن استفاده نشده.
در این میان لوله آلومینیومی با سیستم اکستروژن را جزء لوله های بدون درز دسته بندی می شود .
بعد از جوشکاری حرارت باعث افت استحکام اولیه می شود
ورقی که تبدیل به لوله می شود استحکام آن افت می کند و به همین خاطر لوله های بدون درز بهتر می باشد.
لوله های جوشی
اما در ساخت لوله هایی که سایز بالایی دارند به اجبار باید از لوله های جوشی استفاده شود زیرا تولید لوله بدون جوش در سایز بالا دشوار می باشد.
لوله های جوشی به ۲ صورت تهیه می شوند که درز جوش به صورت طولی یا صورت چرخان است که درز جوش طولی کاربردی تر است ، چرخان در دما و فشار کم استفاده می شود.
در دسته لوله آلومینیومی خم پذیر ، خوش تراش و مستحکم بودن ، قابلیت آنادایز شدن و جوش کاری و سایر قابلیت های بالا که حائز اهمیت است باعث شده که سازنده ها و صنعتگران و طراحان و … از لوله آلومینیومی بسیار استقبال می کنند.


ضخامت لوله آلومینیوم
آلومینیوم لوله ها با قطر ها و ضخامت های متفاوت موجود می باشند ولی غالباً لوله های با ضخامت 5/1 میلیمتر تا 2 میلیمتر استفاده می شود.
البته ضخامت بسته به فعالتی که انجام می شود تغیر مس کند و هرچه قطر لوله بیشتر شود ضخامت متناسب با آن افزایش میابد.
مثلا لوله ای که قطر آنه بالا باشد و ضخامت پایین تری دارد ، قالب آنها حساس تر است و مواردی نیز امکان ساخت قالب برای آنها ممکن نیست و مهندسان طراح نقشه ان را تغییر می دهند تا بتوانند به یک حالت مطلوب برسانند.
تیم آلومیناژ
در صورت داشتن هرگونه سوالی میتوانید با کارشناسان ما در آلومیناژ ارتباط باشید تا به نحو احسن شما را در زمینه خرید راهنمایی کنند. با ما تماس بگیرید. 09339383000