امروزه کاربرد پروفیل آلومینیوم در معماری به طور چشمگیری رو به افزایش است. آلومینیوم به عنوان فلزی سبک، بادوام و شکلپذیر، جایگاه ویژهای را در صنعت معماری و ساختوساز پیدا کرده است. پروفیلهای آلومینیومی که از مقاطع مختلف این فلز ساخته میشوند، کاربردهای فراوانی در نمای ساختمان، درب و پنجره، سقفهای کاذب، پارتیشنبندی و… دارند. در این مقاله به بررسی مزایای استفاده از پروفیل آلومینیوم در معماری و کاربردهای متنوع آن میپردازیم.
آلومینیوم: ماده ای محبوب در معماری مدرن
آلومینیوم به مدت نزدیک به یک قرن به دلیل تطبیق پذیری و استحکام خود، ماده ای محبوب برای معماران بوده است. تاریخچه آن به عنوان یک مصالح ساختمانی، نگاهی جالب به چگونگی تحول سریع یک فلز ناشناخته به عنصری انقلابی در معماری و بسیاری از صنایع دیگر است.
تا دو قرن پیش، بشر حتی از وجود آلومینیوم به شکل خالص آن بی خبر بود. این در حالی است که آلومینیوم پس از اکسیژن و سیلیسوم، سومین عنصر فراوان در پوسته زمین و فراوان ترین فلز محسوب می شود. به دلیل واکنش پذیری شیمیایی بالا، آلومینیوم را به ندرت به صورت خالص می توان یافت و بیشتر به صورت طبیعی در بوکسیت وجود دارد.
با پیشرفت علم شیمی در قرن نوزدهم، آزمایش هایی روی بوکسیت منجر به تولید آلومینیوم خالص شد. این ماده به سرعت محبوبیت یافت و تا اوایل قرن بیستم، آلومینیوم و آلیاژهای آن با استفاده در ساختمان هایی مانند برج امپایر استیت، که تا سال 1970 بلندترین آسمان خراش جهان بود، دنیای معماری را به تسخیر خود درآوردند و پس از آن نیز کاربرد پروفیل آلومینیوم در معماری به طور مداوم سیری صعودی را طی می کند.
چه ویژگی هایی آلومینیوم را برای معماری مناسب می کند؟
آلیاژهای آلومینیوم به دلیل سبک بودن، سهولت کار و سازگار بودن با محیط زیست، بسیار ارزشمند هستند. مزیت اصلی آلومینیوم نسبت استحکام به وزن فوق العاده بالای آن است که آن را برای اهداف معماری بسیار با ارزش می کند. به عنوان مثال، این آلومینیوم است که نماهای بزرگ شیشه ای را که ویژگی مشترک آسمان خراش ها هستند با پروفیل کرتین وال، امکان پذیر می کند. همچنین در برابر آتش مقاوم بوده و بسیاری از ویژگی های دیگر را ارائه می دهد که آن را از سایر مصالح ساختمانی ایمن تر می کند.
آلومینیوم همچنین به دلیل ظاهر براق خود مورد توجه است. پیشرفت های مداوم امکان استفاده از انواع درخشش ها و رنگ های فلزی در آلومینیوم را فراهم می کند. همچنین شکل پذیری فوق العاده ای دارد، به این معنی که طراحان می توانند آلومینیوم را به هر شکلی که برای نیازهای زیبایی شناختی و سازه ای آنها ضروری است، شکل دهند.
یکی دیگر از ویژگی های آلومینیوم که آن را در معماری مدرن ضروری می کند، دوام آن است. آلومینیوم به طور طبیعی دارای خواص ضد خوردگی عالی است که در فرآیند آندایزینگ تشدید می شود. این ماده بسیار مقاوم در برابر آب و هوا بوده و می تواند با آب و هوای سخت که ممکن است بر سایر مواد تأثیر منفی بگذارد، مقابله کند. این امر نگهداری ساختمان ها را آسان تر می کند و باعث می شود آنها ماندگاری بیشتری داشته باشند.
تنوع گسترده کاربرد پروفیل آلومینیوم در معماری و عملکرد عالی آن حتی در سخت ترین شرایط به معماران اجازه داده است در طول صد سال گذشته گام های بزرگی بردارند و مرزهای ممکن را گسترش دهند.
فلزی تزئینی
آلیاژهای آلومینیوم به دلیل شکلپذیری و قابلیت صیقلپذیری آسان، برای اولین بار در معماری و به منظور کاربردهای تزئینی مورد استفاده قرار گرفتند. از جمله کاربردهای رایج آن زمان میتوان به سقفسازی، ناودانها، پانلسازی و سایر تزئینات اشاره کرد.
امروزه، کاربرد پروفیل آلومینیوم در معماری گسترش فراوانی یافته و این آلیاژها قادر به انجام طیف وسیعی از وظایف تزئینی هستند. استفاده از ورقهای آلومینیومی با طرحها و رنگهای متنوع، در میان طراحان بسیار رواج دارد. ضخامت این ورقها بین 0.04 تا 0.125 اینچ متغیر بوده و در طرحهای مختلفی مانند موجدار، سوراخدار، برش لیزری، شیبدار و حکاکی شده ارائه میشوند.
آنادایزینگ چیست و چرا معماران آن را دوست دارند؟
آنادایزینگ پروفیل آلومینیوم، فرآیندی الکتروشیمیایی است که سطح فلز را تغییر داده و به آن روکشی بادوام و مقاوم در برابر خوردگی میبخشد. این لایه محافظ، از اکسید آنودیک تشکیل شده که در واقع جزئی از خود فلز بوده و نه صرفاً یک روکش سطحی. به همین دلیل، از دوام و زیبایی بیشتری برخوردار است. با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد آلومینیوم، این فلز یکی از بهترین گزینهها برای انجام فرآیند آنادایزینگ به شمار میرود.
از آنادایزینگ سولفوریک و کرومیک گرفته تا آنادایزینگ سخت، روکشهای آنودیک در طیف وسیعی از کاربرد پروفیل آلومینیوم در معماری از جمله نمای ساختمان، سقفسازی، دیوارپوش، درب و پنجره، پله و نرده، دکوراسیون داخلی و… به کار میرود. آلومینیوم آنادایز شده در برابر پوسته پوسته شدن، خراشیدگی و حتی خوردگی ناشی از آب شور و نور شدید خورشید نیز بسیار مقاوم است.
قابلیت تنظیم بالای روکشهای آنادایز شده آلومینیوم، امکان جایگزینی آنها با فولاد ضد زنگ را با قیمتی ارزانتر فراهم میکند. علاوه بر این، این روکشها بادوامتر، سبکتر و کارآمدتر از فولاد ضد زنگ بوده و به نفع صرفهجویی بیشتر در هزینهها خواهند بود.
یک عنصر کلیدی در ساختمان های سبز
با افزایش تقاضا برای راه حل های سازگار با محیط زیست و پایدار در همه صنایع، تکنیک های ساخت و ساز سبز به شدت مورد توجه معماران قرار گرفته است. آلیاژهای آلومینیوم به دلیل خواص منحصر به فرد خود، عملکردهای زیست محیطی زیادی را ارائه می دهند. اول از همه، آلومینیوم به طور کامل قابل بازیافت است. در واقع، آلومینیوم 100% قابل بازیافت است و در طول فرآیند بازیافت تمام ویژگی های خود را حفظ می کند. تولید آلومینیوم بازیافتی تا 90% انرژی کمتری نسبت به سنگ معدن آلومینیوم استخراج شده نیاز دارد.
صرفه جویی در انرژی
خواص عایق بندی نیز از دلایل دیگری است که منجر به افزایش کاربرد پروفیل آلومینیوم در معماری شده است. در مقایسه با سایر مواد، نمای آلومینیومی می تواند 4 برابر موثرتر از دیوار آجری به ضخامت 10 سانتی متر یا دیوار سنگی به ضخامت 20 سانتی متر از دمای سرد محافظت کند. آلومینیوم می تواند در عین حال که نور خورشید و هوا را به داخل ساختمان ها می دهد، نصب شود. همانطور که در بالا ذکر شد، نماهای بزرگ شیشه ای در خارج از آسمان خراش ها که با سازه های آلومینیومی امکان پذیر شده اند، فراتر از یک هدف تزئینی عمل می کنند. آنها همچنین به ساختمان ها اجازه می دهند تا از نظر انرژی کارآمدتر باشند.
وزن سبک و شکل پذیری آلومینیوم بر کل فرآیند ساخت و ساز تأثیر مثبت می گذارد. حمل و نقل آلومینیوم آسان تر، کار با آن آسان تر و ضایعات آن کمتر است، که نه تنها ساختمان نهایی، بلکه فرآیند ساخت و ساز را نیز کارآمدتر می کند. این بدان معناست که انتخاب آلیاژهای آلومینیوم مدرن منجر به انتشار گازهای گلخانه ای کمتر، مصرف آب و انرژی کمتر و ضایعات کمتری می شود که در نهایت به محل دفن زباله ها ختم می شود.
LEED یا رهبری در طراحی انرژی و محیط زیست، گواهینامه کلیدی است که اکثر ساختمان های سبز به دنبال آن هستند. توسعه دهندگان املاک و مستغلات و معماران به طور فزاینده ای برای رسیدن به این اهداف به آلومینیوم متکی هستند.
چه آلیاژهایی در معماری رایج هستند؟
آلیاژهایی که معماران بیشتر از همه از آنها استفاده می کنند علاوه بر آلیاژهای سیلیکون (به عنوان مثال LM6) و منگنز (به عنوان مثال 3103) از سری 5000 و 6000 هستند. در میان محبوب ترین ها، آلیاژ 6063 به دلیل قابلیت اکسترود عالی، مقاومت در برابر خوردگی و روکش سطحی بسیار مورد توجه است و اغلب در قاب پنجره ها یافت می شود. سازندگان و معماران باید در مورد انواع آلیاژهای استفاده شده در پروفیل آلومینیوم، نحوه پاسخ آلیاژها به اشکال خاص و اینکه آیا عملکرد و دوام آنها تحت تأثیر قرار می گیرد، دانش کاملی داشته باشند.
آلومیناژ
گروه صنعتی آلومیناز با چند دهه سابقه، در صنعت آلومینیوم پیشرو می باشد. در آلومیناژ ما طیف گسترده ای از محصولات و خدمات آلومینیوم را برای طیف وسیعی از صنایع ارائه می دهیم. ما به تعهد خود به کیفیت، نوآوری و خدمات به مشتریان افتخار می کنیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد محصولات و خدمات ما، یا دریافت مشاوره از متخصصان آلومینیوم ما، لطفاً با ما تماس بگیرید.